Raspunsuri experti

Care este rolul foliilor de sub acoperiş?

Răspuns:

Foliile de sub acoperiş au rol dublu: cele montate sub invelitoare protejează împotriva apei din precipitaţii care se poate înfiltra prin imbinările învelitorii, respectiv pe partea interioară a termoizolaţiei la mansardări pentru a proteja împotriva condensului cauzat de vapori (bariera de vapori).

 

De ce trebuie ventilat un acoperiş cu folie?

Răspuns:

Pentru a proteja folia de supraîncălzire, efect care distruge materialul din care este confecţionată folia.

Care sunt avantajele foliilor de difuzie faţă de foliile tradiţionale?

Răspuns:

Foliile tradiţionale sunt impermeabile, atât la apa din precipitaţii cât şi la vapori. Din acest motiv, în cazul în care folosim o folie tradiţională în locuri unde există riscul apariţiei condensului din cauza vaporilor, trebuie să creăm un canal de ventilare secundar pentru evacuarea vaporilor. În schimb, foliile de difuzie au proprietatea de a permite vaporilor să traverseze prin structura lor, oprind în acelaşi timp pătrunderea apei din precipitaţii, iar riscul de apariţie a condensului dispare. La amenajări de poduri(mansardare) se recomandă utilizarea foliilor de difuzie.

De ce este corect ca polistirenul să se aplice pe exterior, la izolarea clădirilor?

Răspuns:

Polistirenul este un material termoizolant, adică protejează de temperatura din mediu tot ce este în spatele ei. Dacă polistirenul este montat în interior, peretele, respectiv structura clădirii, va fi în zona neprotejată de temperaturile din exterior astfel iarna poate îngheţa într-o anumită măsură. În plus peretele fiind rece vaporii care trec prin polistiren pot condensa în spatele termoizolaţiei apărând astfel o zonă umedă între perete şi polistiren care nu se poate ventila şi umezeala care stagnează aici poate fi un mediu ideal pentru apariţia mucegaiului, igrasiei. În schimb dacă polistirenul se montează pe exteriorul peretelui ea va fi protejat de temperaturile scăzute, şi nici fenomenul de condens nu va apărea.

Ce grosime este recomandată la termoizolaţie?

Răspuns:


Cu cât este mai gros, cu atât este mai bine. Conform noilor norme europene, grosimea termoizolaţiei la clădiri noi este după cum urmează: acoperiş min. 20 cm, perete exterior min. 6,5 cm; la clădiri renovate: acoperiş min.15cm, perete exterior min.7,5 cm.

Ce este Terraplast-ul?

Răspuns:

Terraplast-ul este o membrană confecţionată dintr-un material plastic de înaltă rezistenţă (HDPE) şi se utilizează ca STRAT DE PROTECŢIE a hidroizolaţiei verticale la clădirile cu subsol. Ea protejează hidroizolaţia de obiectele ascuţite din umplutură, respectiv de efectul rădăcinilor din pământ care au tendinţa de a găuri hidroizolaţia. Are de asemenea rol de drenare a unei cantități semnificative de apă.

Care este rolul membranei bituminoase de sub şindrilă?

Răspuns:

Membrana bituminoasă de sub şindrilă are două roluri: 
- de a proteja acoperişul de infiltraţiile accidentale (strat de hidroizolaţie secundară)
- de a nivela neregularităţile stratului suport din scândură pentru a obţine o suprafaţă netedă corespunzătoare montării şindrilei.

Cum se depozitează plăcile ondulate transparente?

Răspuns:

Plăcile ondulate transparente se depozitează într-un loc răcoros, protejat de razele solare şi căldură radiantă. Dacă se lasă numai cîteva minute la soare, ele fiind dintr-un material plastic, în stare nefixată ele se vor încălzi şi se vor deforma pierzând planeitatea lor.

Ce garanţie se acordă pe plăcile ondulate Aquawell?

Răspuns:


Conform garanţiei primite de la producător, care este în concordanţă cu reglementările europene, se acordă garanţie de 10 ani pentru impermeabilitate, adică apa nu are voie să treacă prin materialul plăcii şi 5 ani pentru culoare, adică nu are voie în această perioadă ca vopseaua să se ia de pe suprafaţa plăcii, în condiţiile corecte de montaj (pantă corespunzătoare, fixare conform ghid montaj, ventilare acoperiş).
Nu se acordă garanţie pentru deteriorări mecanice sau intemperii (grindină, furtună).

De ce nu se pot folosi profile metalice galvanizate la tencuieli de ipsos?

Răspuns:

 Ipsosul este un material foarte agresiv în perioada de întărire şi atacă orice material metalic cauzând oxidarea (ruginirea) acestuia. Stratul de protecţie aplicat pe profilele de uz general nu este suficient de gros pentru a rezista efectului de oxidare a ipsosului. Ele se pot folosi la tencuieli pe pază de ciment şi ciment-var. Pentru tencuielile de ipsos se vor folosi profile din material plastic.

Ce sunt punțile termice?

Răspuns:

Punţile termice sunt acele părţi ale stratului extern al structurii clădirii, a căror conducţie termică este mult mai mare decât a celorlalte părţi.

 

 

Ceea ce desigur înseamnă ca izolaţia este insuficientă în acele puncte, deci există o cantitate mai mare de căldură prin convecţie dintre spaţiu încălzit şi cel neîncălzit. Aceste puncte, linii sau zone punctuale unde majoritatea căldurii scapă din structură sunt numite punţi termice. Aceste mici elemente “negative” pot fi punţi termice geometrice, cum ar fi toate colţurile clădirilor, unde suprafaţa internă încălzită este întodeauna mai mică decât suprafaţa de contact din exterior care transmite căldură. Sau aceste punţi termice pot fi structurale, când materiale cu rezistenţă redusă la căldură (capacitate de izolare termică redusă) întrerup o structură bine izolată. Exemple tipice pentru aceasta sunt buiandrugi, centuri, grinzi din beton armat în zidărie fără izolaţie (punţi termice liniare) şi ancore fixate cu cuie de metal (punţi termice punctuale). Toate acestea pot fi evitate printr-o proiectare anterioară atentă. Al treilea tip de punţi termice pot fi cauzate de neglijenţa umană, când distanţa dintre căpriori are goluri, când tavanul în jurul ferestrelor şi uşilor nu este adecvat sau dacă se doreşte folosirea unor celule neînchise pentru izolarea structurii care intră în contact cu solul.

 

De ce prezintă probleme punţile termice?

Răspuns:

Din cauza “migrării” căldurii din interior spre exterior, cresc semnificativ costurile de încălzire ale casei: e ca şi cum “noi am încălzi strada”. Suprafaţa interioară pe care o simţim rece reduce senzaţia de confort, iar pentru o temperatură plăcută a camerei, aceasta trebuie încălzită excesiv. Fiecare grad Celsius cu care putem reduce temperatura camerei înseamnă o economie de energie de 6-7%. Partea rece a punţii termice interioare ar putea duce la condensarea umidităţii, ce poate genera mucegai dăunător sănătăţii.Care este grosimea optimă a stratului izolator - este o întrebare constantă când se izolează faţada. Aceasta depinde de materialul peretelui, de punţile termice, de forma clădirii, de calitatea dorită – şi pe lângă toate acestea – depinde de posibilităţile noastre financiare. De ex., în Ungaria nu sunt multe unităţi din zidărie ce satisfac cerinţele de confort termic fără o izolaţie suplimentară, iar reglementările din acest domeniu au început să fie răspândite din 2006. Dacă zidăria este făcută din carămidă veche (ex. din B30, tipic în Ungaria din anii ‘80) sau beton armat, atunci limita minimă de grosime a izolaţiei este de 8-10-12 cm, pentru polistiren expandat sau vată minerală de calitate medie. Dacă se foloşte o structură poroasă modernă, pot fi suficienţi 5 sau 6 cm. În acest caz trebuie notat că prin creşterea grosimii izolaţiei faţadei,  se fac economii mult mai mari la costurile cu încălzirea, faţă de costurile totale ale manoperei suplimentare. Crescând grosimea stratului termo-izolant, nu se schimbă costul adezivului, plasei, amorsei şi a tencuielii folosite, nici taxele de construcţie sau cele pentru schele.

Cu ce material ar trebui făcută izolarea?

Răspuns:

Aceasta este de asemenea o întrebare frecventă. Ca o regulă de bază se poate afirma că în cazul unui perete masiv, solid, cu o permeabilitate ridicată la vapori (ex. beton, cărămidă plină, piatră, bolţar B30, etc.) este recomandată izolarea cu polistiren, iar pentru acei pereţi care permit migrarea vaporilor (ex. pereţi din chiripici de lut) este recomandată izolarea cu vată minerală.

Dacă dorim să construim zid din elemente beton celular sau din cărămizi ceramice modern, cu goluri, atunci pe lângă ţinerea sub control a vaporilor, polistirenul poate să fie o alternativă bună şi economică. Dar dacă existe cerinţe speciale de rezistenţă la foc sau izolare acustică, atunci în pofida diferenţei de preţ de 2-3 ori mai mari, ar trebui să alegem sistemul de vată minerală bazaltică.

Cum ne ajută izolarea fațadei să economisim bani și vara?

Răspuns:

Prin izolaţie se pot economisi sute de Euro, inclusiv vara – Izolaţia termică încălzeşte pe timpul iernii şi răcoreşte pe timpul verii

În canicula verii, factura de electricitate poate provoca surprize neplăcute pentru proprietarii ale căror locuinţe nu sunt izolate termic corespunzător.

În schimb, într-o clădire termoizolată corect, costurile funcţionării instalaţiei de aer condiţionat, adică facturile de electricitate aferente, pot fi reduse cu aproape 50-70%.

„Din experienţa noastră, majoritatea oamenilor care îşi renovează locuinţele se gândesc numai la anotimpul rece, atunci când aleg grosimea necesară termoizolării faţadei. Deci, de obicei sunt plăcut surprinşi când temperatura interioară este mai plăcută după termoizolare, nu numai iarna, ci şi pe timpul verii. Aceasta deoarece aparatele de aer condiţionat, care sunt destul de răspândite, trebuie să funcţioneze mai puţin timp, astfel consumul energetic va scădea cu 250-400 kW, iar costurile aferente se reduc cu 100-200 de lei”, a declarat Gábor Csokló, director tehnic al Masterplast Plc.

Necesarul anual de energie pentru o clădire medie, cu o suprafaţă de 70-80 mp şi un acoperiş tip şarpantă, este de cca. 310-350 kWh/mp. Costurile cu energia şi apa caldă menajeră pentru o asemenea clădire sunt între 4.400-5.700 lei  pe an, la care se adaugă cele cu funcţionarea instalaţiei de aer condiţionat, de cca 300-400 lei lunar.

Renovarea unei asemenea clădiri poate fi realizată cu sume începând de la 37-42 mii lei: termoizolarea podului cu vată minerală de 20 cm grosime, izolarea faţadei cu un sistem termoizolant (polistiren) de 12 cm, înlocuirea uşilor şi ferestrelor, modernizarea sistemului de încălzire cu un repartitor în fiecare cameră şi cu o centrală termică performantă. Astfel, necesarul anual de energie al clădirii (încălzire, apă caldă) poate fi redus cu 100 kW/mp. „Luând în considerare preţul resurselor energetice în prezent, putem economisi 2.800-3.300 lei anual într-o construcţie termoizolată. Costul funcţionării unei instalaţii de aer condiţionat în timpul lunilor de vară poate fi de aproximativ 330-660 lei pe lună, pe când într-o clădire corespunzător izolată, 50-70% din această sumă poate fi economisită pe timpul unei veri, ceea ce în total reprezintă 400-600 lei”, a adăugat Gábor Csokló.

În cazul în care clădirea nu este izolată corect, în ciuda măsurilor luate, aceasta se va supraîncălzi şi de aceea costurile de funcţionare ale instalaţiei de aer condiţionat vor fi mai mari. Pentru păstrarea unei temperaturi optime, sunt necesare parasolare la uşile şi ferestrele expuse constant radiaţiilor solare, precum şi izolarea acoperişului prin aplicarea unei suprafeţe care să reflecte căldura. În plus, clădirea are o protecţie suplimentară contra încălzirii dacă masa sa stochează căldura (adică, dacă are pereţi solizi şi tavane care să stocheze căldura, ca o baterie), dacă suprafeţele însorite sunt zugrăvite în culori deschise (reflectând o parte din căldură) sau dacă în spatele suprafeţelor însorite există un spaţiu bine ventilat. Mai ales pe parcursul verii, pe lângă dotările tehnice ale clădirii, sunt importante şi obiceiurile locatarilor. În timpul caniculei (ca şi pe timpul iernii, de altfel), aerisirea trebuie să fie de scurtă durată, cel mai indicat moment fiind dimineaţa devreme, pe răcoare.

Ce documente tehnice trebuie să aibă un termosistem vândut în România?

Răspuns:

Sistemele termoizolante vândute în România trebuie să aibă marcaj CE sau agrement tehnic, certificarea controlului fabricaţiei de către producător fiind de asemenea necesară. În plus, dacă aceste termosisteme vor fi utilizate pentru clădiri de înălţime medie-mare, este necesară determinarea rezistenţei la foc. În acest scop, se va testa rezistenţa la foc de către un laborator de încercări agreat de către Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii din cadru ministerului de resort. Pentru ca un sistem termoizolant să primească agrementul tehnic, este absolut necesară certificarea rezistenţei la foc de către laboratorul de încercări. 

Începând din luna APRILIE 2015, Masterplast are sistem de izolare termică AGREMENTAT, reușind să obțină această certificare pentru termosistemul complet THERMOMASTER.

Termosistemul THERMOMASTER agrementat este format din:

-  polistiren expandat ISOMASTER EPS 80

- adeziv și masă de șpaclu pentru plăci de polistirenTHERMOMASTER FIX

-  plasă fibră de sticlă MASTERNET A-160

-  dibluri de armare THERMOMASTER D, THERMOMASTER D Plus, THERMOMASTER D-H

- profile pentru termosistem THERMOMASTER ALU sau PVC,THERMOMASTER PVC-B

-  tencuiala decorativă acrilică și amorsa universală THERMOMASTER

De ce să aleg un termosistem agrementat tehnic?

Răspuns:

Avantajele alegerii unui termosistem agrementat:

- aveți garanția unui sistem agrementat tehnic, format din componente de cea mai bună calitate

- amortizarea rapidă a investiției prin reducera costurilor cu încălzirea

- rezistența crescută a fațadei la influenta factorilor climatici

- consultanță la alegerea materialelor precum și pe întreg parcursul lucrării

Care sunt avantajele folosirii vatei minerale bazaltice la izolarea acoperișului?

Răspuns:

Produsele din vată minerală bazaltică sunt rezistente, în special la foc și își păstrează stabilitatea dimensională în caz de presiune excesivă. Materia primă pentru fabricarea vatei bazaltice este bazaltul. Produsele din fibră bazaltică sunt fabricate sub formă de plăci sau lamele. Sunt materiale mai dure, cu o densitate mare. Avantajul lor este păstrarea cu adevărat, pe termen lung, a excelentelor proprietăți mecanice.

Datorită proprietăților fizico-chimice performante, vata minerală bazaltică are o paletă foarte mare de utilizări în domeniul izolărilor termicefonice sau al protecției împotriva incediilor. De asemenea, aceasta este recomandată atât pentru construcții civile, cât și industriale unde așteptările și cerințele sunt și mai mari în anumite cazuri.

Mansardele, pereții halelor metalice, pereții despărțitori, fațadele ventilate, plafoanele false sunt doar câteva din spațiile care pot fi izolate cu vată minerală bazaltică.

Avantaje:

- Proprietăți excelente de izolare termică
- Material incombustibil Euroclasa A1
- Peretele respiră
- Excelent izolator fonic
- Își păstrează forma în timp
- Protejează structura

Produse recomandate: 

Knauf NaturBoard FIT vată minerală bazaltică

Knauf NaturBoard FIT PLUS vată minerală bazaltică

Ce este o casă pasivă și cum o putem obține?

Răspuns:

Izolare termică extra groasă pentru a construi case cu consum redus de energie, cu grad mare de confort, care protejează mediul înconjurător.


 

 Acesta este un sistem de izolare termică adecvată a faţadelor, care permite dezvoltarea unor case cu consum redus de energie, numite case pasive. Elementul cel mai important al sistemului este grosimea mărită a termoizolării, de ex. o placă de polistiren între 15-30 cm. Prin folosirea sistemului complet, pierderile de căldură ale diferitelor suprafeţe ale clădirii – pardoseală, socluri, faţade, acoperişuri - pot fi reduse la minim.

De ce trebuie izolate mai întâi acoperişul şi pereţii?

Izolarea ineficientă a acoperişului şi a faţadei este cauza pierderii a 70% din energie. Izolarea extra groasă în aceste zone este cea mai bună cale de a economisi din costurile cu energia.

Exterior sclipitor, interior plăcut


Izolarea faţadei proiectată profesional este un element esenţial pentru estetica clădirii şi în acelaşi timp pentru economisirea energiei. La modul ideal, izolarea realizată fără punţi termice asigură o temperatură plăcută, uniformă şi un mediu mai sănătos (încăperi fără umezeală şi fără mucegai)*

*izolarea perfectă şi confortul ridicat sunt elemente indispensabile ale unor ferestere şi sisteme de ventilare de calitate superioară.

Vă recomandăm!


Izolaţia termică de grosime dublă nu costă de două ori mai mult! Calitatea sistemul de izolare este determinată de grosimea plăcii de polistiren. Dar pentru că placa pentru izolaţie termică este doar un element al sistemului termoizolant, o placă dublă nu va dubla preţul sistemului. Costul punerii în operă rămâne acelaşi.

Gândiţi-vă la viitor!

 

Doriţi să reduceţi la minimum pierderea de energie a clădirii, dar găsiţi că elementele mecanice pentru o casă pasivă sunt prea scumpe?
Printr-o proiectare prudentă sistemul de izolare termică corespunzător poate fi ulterior completat cu obiectele necesare pentru ventilaţie. Soliditatea casei pasive constă într-un sistem de izolare perfect, fără punţi termice. În zilele noastre, acesta este la îndemâna tuturor.

Este o investiţie sigură


 Nu putem face prea multe împotriva creşterii permanente a preţurilor de energie. Totuşi, putem alege sistemul de izolare termică pentru casa noastră. Aceasta este o investiţie sigură, ce se va recupera cu siguranţă. Casa care are puţine pierderi de energie foloseşte energie mult mai puţină decât o casă convenţională. În cazul caselor pasive economia poate creşte până la 85%.

Metodă de construcţie cu respect faţă de natură

Clădirile cu consum de energie redusă  afectează mai puţin natura, datorită emisiilor reduse de substanţe nocive. Aplică sistemul de izolare termică al viitorului, alege Sistemul de Izolare Pasivă Masterplast!

 

De ce merită să izolezi casa cu elementele Sistemului de Izolare Pasivă?

-    la izolarea faţadei şi a acoperişului, pierderea de căldură poate fi redusă cu 70%, ceea ce înseamnă economie de energie

-    izolaţia extra groasă nu e scumpă: este doar o parte al sistemului

-    casa bine izolată poate fi transformată într-o casă pasivă, reducând şi mai mult costurile cu energia

-    izolaţia proiectată profesional este elementul cel mai important pentru confortul spaţiului interior

Care sunt avantajele structurilor din gipscarton?

Răspuns:

Structurile din gipscarton reprezintă o tehnologie uscată, sunt uşor de montat, au o greutate proprie mică şi sunt practic inflamabile. În timpul execuţiei se produce o cantitate minimă de deşeuri şi praf. Pot fi de asemenea sisteme de termo- si fonoizolare.

De ce se recomandă aplicarea amorsei pe suprafaţa de suport?

Răspuns:

Se utilizează pentru amorsarea suprafeţelor din beton, tencuială, glet, gips, etc, cu scopul de a consolida suportul. Diminuează absorbţia de apă a suprafeţelor suport, asigurând o aderenţă şi uscare uniformă a mortarelor ce urmează a fi aplicate.

De ce se recomandă folosirea diblurilor pentru fixarea mecanică a plăcilor din polisitiren?

Răspuns:

Folosirea diblurilor la îmbinări şi la centrul plăcii asigură fixarea mecanică a sistemului de termoizolaţie pe perete şi reduce riscul crăpării mortarului.

Schimbările bruște de temperatură și contracțiile pot duce la expansiunea materialelor – aceasta afectează îmbinările stratului fix de adeziv.

Atunci când plăcile termoizolante sunt fixate doar cu adeziv există riscul ca acestea să se bombeze datorită lipsei de elasticitate la îmbinări.

Care sunt avantajele Thermobetonului?

Răspuns:

Thermobetonul este folosit cel mai des pentru termoizolarea podurilor. Motivul ar fi, că se poate aplica pe orice suprafaţă, chiar şi peste planşee din lemn (se montează plăci Terraplast dedesubt), nu arde şi nu este sensibil la umezeala care pătrunde de sub învelitoare. Dacă peste tipul P250 se aplică o şapă de ciment de 2 cm grosime atunci aceasta devine circulabilă.

Livrare
48 de ore

Calitate
permanentă

Suport
tehnic

Cumpărături
sigure